Král Prahy 2019
Čo bolo, to bolo. Těrazky je tu Cobolis! Publikováno v Čt. 09. ledna 2020 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK
Každým rokem, každým dalším finálovým kláním se nám znovu a znovu potvrzuje, že myšlenka na ultimátní fight mezi pražskými minipivovary byla vzletná a nosná! V tomto měřítku a s těmito parametry podobnou soutěž ještě nikdy nikdo nerealizoval. Vybrat ten nejlepší ležák plzeňského typu z pražských minipivovarů je úkol hodný obdivu. My, degustátoři První pivní extraligy, tak opět udáváme směr a držíme palec na tepu doby!
Král Prahy je zpět! V sobotu se navážely vzorky, v neděli proběhla tři základní kola, v pondělí se obeslali zástupci finálových pivovarů a v úterý bylo finále! Připomínám, že se tato soutěž koná již po třetí. V roce 2017 se stal Králem Prahy Pivovar U Supa se svou světlou 12° a v roce 2018 to byl Pivovar Bubeneč s 11° ležákem. Sobota tedy byla ve znamení velké logistické operace, kdy jsme se rozjeli po Praze, abychom svezli do První Pivní Tramwaye vzorky pro základní a finálová kola. Podstatná výbava jsou vždy peníze a dostatečný počet PET lahví. Prvním kritériem pro nákup vzorků jsou signované PET lahve pivovaru. Pokud jsou v prodeji, kupujeme je. Pokud nejsou, prosíme o načepování piva do vlastních, nových, čistých a nepoužitých. V sobotu večer jsou pak již všechny vzorky úhledně narovnány v chladném skladu Tramu, kde čekají na pomyslné startovní čáře na nedělní základní kola. V neděním prvním kole bylo nasazeno 12 vzorků. Tři nejlepší postupují do finále. Řízenou debatou kapitána stolu postupně škrtáme, na základě subjektivního hodnocení každého degustátora, ty nejhorší vzorky. Vždy je ale třeba obhájit své resumé a ostatní degustátoři musí souhlasit. Dostáváme se k posledním čtyřem vzorkům. Podotýkám, že ani v této soutěži netušíme, které vzorky ochutnáváme. Soutěž je striktně anonymní. Dva postupují bez boje a plénum rozhoduje, že je doplní vzorek číslo jedna. Čtvrté místo je pozice lucky loser. Druhé kolo. Opět 12 degustačních vzorků. Všechno je úplně jinak než v prvním kole! Obrovské propady stran degradace a senzorických vad, ale také mnohem lepší a kvalitnější kousky, než v kole prvním. Opět postupují tři vzorky a číslo 7 je na pozici lucky loser. Třetí kolo se svými 11 vzorky uzavírá postupující finalisty, když jsou vyhlášeni poslední tři postupující plus lucky loser. Ze všech kol pak kapitán stolu posunuje do finálové desítky z pozice lucky loser vzorek číslo 7 z druhého kola. Finálová desítka byla uzavřena takto:
Pivovar Loď, Republika 12° Novoměstský pivovar, světlý ležák 11° Pivovar Uhříněves, Alois 11° LL Pivovar U Supa, světlý ležák
Vojanův dvůr, světlý ležák Pivo Karlín, Pivo Karlín 12° Pivovar Dva Kohouti, Místní ležák LL Pivovar Kunratice, Muflon (postupuje do finále)
Pivovar Ládví Cobolis, Praotec 12° Pivovar Lochkov, Lochkovská 11° Pivovar Ossegg, světlý ležák LL Pivovar Trilobit, světlý ležák Finálový večer měl být pomyslnou třešničkou na dortu. Jak připustil jeden ze zasednuvších degustátorů: „Jdeme lízat smetanu!“ Ze zmíněných 35 zakoupených vzorků jich deset postoupilo do finále, kde se chyby a vady zkrátka neočekávají. Jenže! Chyba lávky! Byl tam jeden, který vadami oplýval. Ve finálových hodnoceních jednotlivých degustátorů bylo dohromady uděleno šestkrát hodnocení „Špatné“. (slovní význam 6 bodů na devíti bodové senzorické stupnici dle Bejčka, vzor 2015. pozn. autora viz: 1. Výjimečné, 2. Mimořádně dobré, 3. Velmi dobré, 4. Dobré, 5. Průměrné, 6. Špatné, 7. Velmi špatné, 8. Mimořádně špatné, 9. Odporné). Z těchto šesti šestek hned tři získal Místní ležák od Dvou Kohoutů! Nejhorší výsledek a desáté místo. V roce 2018 byl také ve finále a skončil osmý. Deváté místo obsadil Alois z Pivovaru Uhříněves a na místech 8. až 5. pak Ossegg, Novoměstský, Vojanův Dvůr a Kunratice. Poslední zmíněný kunratický Muflon postoupil jako jediný opravdu LUCKY ze tří lucky loserů. Čtvrté místo obsadil ležák Lochkovská 11°. Pivo Karlín otevřený v říjnu 2018 je považován za první Karlínský pivovar s vlastní várkou piva. Pražská městská část Karlín neměla za 200 let svého trvání nikdy svůj pivovar a teď, panečku, třetí místo v Králi Prahy! Druhé místo obsadil účastník obou finálových kol předchozích ročníků, což ho staví do pozice dosud nejúspěšnějšího pivovaru soutěže: Pivovar Loď a Republika 12°. V prostoru bývalé restaurace kulturního domu Ládví začal na jaře 2018 fungovat pivovar Cobolis. Restaurační prostor prošel rekonstrukcí a modernizací. Samotný pivovar se nachází ve sklepení objektu, kde se nacházejí třínádobová varna, kvasné nádoby a cylindrokónické tanky. Pivovar sází na dobrou kuchyni, příjemné prostředí, které se podařilo uvnitř nevzhledné socialistické kostky vytvořit a na vlastní piva. Sládkem pivovaru Cobolis je Pavel Palouš, dříve známý z pivovaru Albrecht, jehož piva jsou ověnčena mnohými oceněními. Jak už nadpis napovídá, čo bolo, to bolo! První místo pro rok 2019 získává Pivovar Ládví Cobolis a Praotec 12°! Právem mu patří titul Král Prahy! Výsledky 3. ročníku Král Prahy 2019:
Milan Kabrna | PPE Foto: Milan Kabrna a Vojtěch Leskovský |
Napsat komentář