,
Nejlepší slovenský ležák 2017: bystrický Urpiner
Publikováno v Pá. 01. září 2017 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK, ZAHRANIČNÍ MISE

logo_ppeI letos jsme jeli vybírat nejlepší slovenské ležáky přímo na Slovensko. Přesněji do Banské Bystrice, protože v tamním pivovaru Urpiner působí šéf slovenské Asociace malých a nezávislých pivovarů Lubomír Vančo a právě pod patronací Asociace jsme slovenské finále chtěli uspořádat.

Jako obvykle jsme slovenskou degustaci pojali jako studijní poznávací cestu nejen pivních krás Slovenska. První večer jsme strávili studiem domorodých zvyků a navázali pevné pouto zejména s milým personálem zahrádky pivovaru Krebs na náměstí Slovenského národního povstání. Zejména Denisa, Katarína a Lucie vzorně reprezentovali úroveň slovenského pohostinství. Nikdo nám ale nebyl schopen vysvětlit, co znamená název jednoho z pracovišť pivovaru: Hafkáreň.

Čilí a profesionálně připraveni jsme druhý den naklusali do pivovaru Urpiner, kde se měla degustace konat. Vedení pivovaru nás přivítalo … a naložilo do připravených aut. Sdělili nám, že podle nich nemůže být nestranná degustace na půdě jednoho ze soutěžících pivovarů, a odvezli nás do blízké vsi Kremnička, kde v místní restauraci bylo pro testování piv zázemí perfektně připraveno. Na skvělý servis se přilétla podívat i roztomilá sýkorka, která zvědavě sledovala i průběh degustace. Z členů PPE jsme přijeli čtyři: Hadži, Bejček, Honza a Láďa. Další čtyři místa jsme rezervovali slovenským degustátorům. Jimi stal zakladatel rožňavského pivovaru Kaltenecker (zakládajícího člena Asociace) Ladislav Kovács, šéfka košického pivovaru Golem (zakládajícího člena Asociace) Beata Murková a šéf sekce domovarníků Asociace Peter Bognár. Poslední místo jsme rezervovali pro Urpiner, který je také zakládajícím členem Asociace, ale bylo nám rozhodně sděleno, že chtějí, aby degustace byla zcela nestranná, a že si v ní svého zástupce nepřejí. Tak jsme nechali židli volnou a uctili tím památku našeho člena Rosti, protože šlo o první degustaci od chvíle, kdy dopil poslední kapku svého života.

Obavy Urpinera, že by ho účast jejich zástupce v porotě mohla v očích konkurence poškodit, se nakonec ukázala jako trochu podložená. Proč? Urpiner nakonec degustaci vyhrál! I tak užuž čekáme námitky, že jsme nadržovali místnímu pivovaru, ale věřte, prosím, že degustace byla zcela anonymní a korektní. I sýkorka by to potvrdila. U Urpinera porotce zaujala hlavně příjemně ovocná esterová vůně. Do česko – slovenského Superfinále, které se uskuteční 28. listopadu na naší základně v PPT, urpinerský ležák doprovodí z druhého místa postoupivší retro Zlatý Bažant, vytvořený podle receptury z roku 1973, který nás zaujal už loni, ze třetího místa aktuální Zlatý Bažant a ze čtvrtého místa Martiner, oba tyto ležáky ovšem musely o postup svést dodatečný souboj v rozpiji. Vůbec lze říci, že úroveň vzorků byla velmi vyrovnaná. Celkově se potvrdilo, že Slovensko má sice v běžně prodejných ležácích velmi úzký sortiment (zhruba pětkrát menší než Česko), ale kvalita je s našimi zcela srovnatelná. Což ovšem blíže potvrdí, nebo vyvrátí až letošní Superfinále.

Následně nás auta nyní už vítězného pivovaru zavezla zpět do podniku, kde nás čekalo velmi milé přijetí a pohoštění. Prý bylo připraveno i pro případ, že by skončili poslední, ale faktem je, že se nám tam s oním výsledkem sedělo veseleji. Pak jsme absolvovali zevrubnou prohlídku provozu a odjeli pokračovat ve studiu domorodých zvyků do centra. Trojice servírek na jedné zahrádce už byla nervózní, kde prý jsme.

Dorůžova vyspaní jsme v dopoledních hodinách odcestovali zpět do vlasti, však některé z nás čekala ještě večerní šichta na základně a ráno odlet za oceán. Ještě vám dlužím komplet výsledky, zde jsou. U bodů vezměte, prosím, v úvahu, že nás bylo o jednoho méně, takže pro srovnání s jinými degustacemi musí cifru zvýšit o osminu. 

1. Urpiner 27
2. Zlatý bažant 73 28
3. Zlatý bažant 31 rozpij
4. Martiner 31 rozpij
5. Šariš 31 rozpij
6. – 7. Corgoň 32
6. – 7. Topvar 32
8. Popper 34
9. – 10. Steiger 35
9. – 10. Stein 35
11. Sitňan 37

L.J. PPE

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *