4/2022
Propadák se nekonal Publikováno v Út. 24. května 2022 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK
Počátek degustace se tentokrát vedl v radostném duchu, dokonce jsme se museli navzájem okřikovat k tichu. Již po prvních doušcích bylo jasné, že tentokráte půjde o lepší várku než ve třetím kole. Vyslovený propadák se nekonal. Po přelizech se chutě a vůně objevovaly výrazněji. Favorité se začali vyjasňovat a u třetí ochutnávky bylo u většiny z nás jasno. Tradičně pomalejší nezklamali a předávali protokoly zase jako poslední.
Zatleskali jsme si poprvé, když bylo podle výsledků jasné, že nebude rozpij o postup do semifinále. Pak už padala moudra: Českému pivu údajně nejvíce sluší stupňovitost 12,5. Nebo: Štamgasti včera tvrdili, že desítka je málo a dvanáctka moc. Nejlepší je u nich jedenáctka. Tentokrát v zastoupení Honzy Šuráně hlavní slovní hodnocení přednesl pivní ekonom Tomáš Maier. Zaujalo mě jeho hodnocení jednoho ze vzorků: Diacetyl a kožená chuť. Jako když žvýkáte opasek. U dalšího: Aceton, poměrně vydatný, vůně laku na nehty. To mi prostě vadilo. A nakonec: Nebylo zde žádné havarované pivo. Nebylo zde ale ani žádné božské pivo. Vcelku vyrovnaný souboj. Výsledky 4. základního kola PPE 2022:
Za zmínku stojí, že mezi čtvrtým (posledním postupovým) a osmým místem byly 3 body. O nepostoupení Kozla či Bakaláře tedy rozhodl jediný bod. Špička jasná. Chvost také. Nad výhrou Krušovic někteří z nás kroutili hlavou: „Já jim dal trojku“…. „Já také“ … a z druhého konce: „Dudák zase poslední“… „Pánové, prosadili jste si Máze, a oba jste mu dali šestku“. U Máze bych se chtěl na chvíli zastavit. Máze jsem v degustaci nepoznal a nechutnal mi. Měli jsme v minulosti debatu k nasazování Svijan a já argumentoval tím, že Máz je výrazně lepší svijanské pivo než v minulosti nasazovaný Rytíř. Protože jsem nebyl sám, byl letos nasazen i Máz. Mám k tomuto pivu osobní vztah a vůbec to nezastírám. Na chalupě jsem vypil v průběhu let mnoho lahvových Mázů a nějak mi jeho chuť přirostla k srdci. Přemýšlel jsem, kde mnou preferované pivo k tak nelahodné chuti v degustaci přišlo. Pohrával jsem si v myšlenkách se skladováním, sluncem, teplem, mrazem. Dopisuji tento článek na chalupě po degustaci vánočního Svijanského Máze – expirace 08 02 22, velikonočního – 13 06 22 a dnes koupeného – 19 07 22. Ach, jo. Musím bez okolků přiznat, že ten vánoční, který zbyl zapomenutý od Vánoc v lednici, byl o mnoho lepší než ostatní dva. Jaromír Piskoř |
Napsat komentář