,
Alois 11 – Král Prahy
Publikováno v Pá. 24. března 2023 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK

logo_ppe

V Praze je kolem padesáti mikropivovarů. A skoro všechny produkují svůj ležák. Proto První pivní extraliga před lety založila jako svůj doprovodný program soutěž Král Prahy – o nejlepší ležák vyráběný na území hlavního města.

Je to naše logisticky nejsložitější akce. Rozdělíme si Prahu na sektory, každý z nás vyfasuje jeden z nich, maximálně tři dny před degustací objedeme všechny pivovary a odebereme vzorky. Tak, jak je tam může koupit každý zákazník. Někde načepovaný rovnou z pípy do petky, jinde v jejich petce z plničky i s etiketou. Pak si vzorky přes noc odpočinou v chlaďáku a další den se degustují, pochopitelně anonymně.

Vzorků bývá tolik, že musejí být rozděleny do skupin, stejně jako naše porota. Nejdříve se postupuje vyřazovacím způsobem a aklamační diskusí. Ze skupiny se postupně vyřazují nejhorší, na kterých se porota shodne. Pak zbydou nejlepší kusy, ty postoupí do zhruba desetičlenného finále, kde už postupujeme obvyklou bodovací metodou.

První ročník vyhrál pivovar U supa v Celetné, druhý Bubeneč v Bubenečské, třetí Cobolis v Ládví, čtvrtý Vik z Hostivaře a pátý Moucha z Braníka. Náročný byl i ročník šestý, ale vítěz může být jen jeden, a tím se po zásluze stal Alois 11 z Uhříněvsi.

A tak se delegace PPE vydala na jihovýchodní okraj Prahy předat ocenění. Odměnou nám bylo srdečné přijetí skvělou partou, kterou tvořili majitelé Martin Turnovský a Miloš Procházka, sládci Ladislav Veselý a Rudolf Lach a podsládek Tomáš Nejedlý. Ochutnali jsme vzorky celé aktuální produkce a prohlédli si jak současné provozy pivovaru, tak postupně trpělivě a usilovně rekonstruované prostory historického pivovaru, včetně stoletého vybavení.

Na každém kroku tu vidíte nadšení, píli a lásku k pivnímu řemeslu. Koruna Krále Prahy je pro tuto sezónu rozhodně na té správné hlavě.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *