,
Moucha z Braníka ovládl(a) Prahu
Publikováno v Út. 22. února 2022 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK

logo_ppe

Dostalo se mi cti zaznamenat degustaci První pivní extraligy o Krále Prahy. Osobně jsem se velmi těšil, jelikož jde dle mého o úplně jinou ligu. Ono je totiž něco jiného po celý rok degustovat průmyslové pivovary dostupné v obchodní síti, a pak ochutnat pražské minipivovary. To není neúcta k ostatním, ale co si budeme povídat. Malí se prostě snaží dělat piva poctivěji. 

Nic ve zlém. Na druhou stranu někdy vysoko nastavenou laťku nedokáží udržet. Člověk se prostě s minipivovary nenudí. Už několik let jsme v Králi Prahy ve skluzu a degustaci za příslušný rok obvykle stíháme až začátkem roku následujícího. V této degustaci tedy šlo o titul za kalendářní rok 2021.

Těšení se na Krále Prahy začíná už samotným obíháním pivovarů a získáváním vzorků. Jeden si tam i dá aktuální produkci, pokecá se sládkem a tak. Sice se taková série návštěv lehce prodraží, ale je to prostě fajn. Loni jsme kvůli Covidu byli omezeni na nákup vzorků přes okýnko, a to nemělo tu poetiku.

Celkem se nám podařilo sehnat 38 vzorků klasického sudového ležáku produkovaného na území hlavního města, což je podmínka k účasti. To je absolutní rekord. Lehce prořídlý počet porotců PPE jsme museli posílit o velmi kvalitní hosty. Živou legendu českého pivovarnictví Ivana Chramosila, Marcelu Titzlovou, šéfredaktorku Pivo, Bier and Ale, Tomáše Maiera, který přednáší pivo na VŠ Zemědělské, Jaryna Šnajdra, sládka Černokosteleckého pivovaru a Honzu Chládka, domovarníka. A velmi jim za pomoc děkujeme. Cekem nás degustovalo 11, takže výsledné finálové body jsou o něco vyšší než při obvyklém počtu osmi degustujících. Děkujeme i výčepákovi z Tramwaye Karlovi a Bettty za přípravu vzorků a nános.

No, dál. I tak to bylo náročné. Vzorky do finále se vybíraly diskusí u jednotlivých stolů vyřazovacím způsobem. První kolo bylo z mého pohledu slabší, druhé vyváženější. Vyřazovaly se chyby jako diacetyl, dochmelování za studena a tak. Potkali jsme se s také s chutěmi po jablcích, senu či hrachu.

Do finále postoupilo deset pivovarů a šlo opravdu o kvalitní vzorky – on sám postup mezi deset z 38 lze hodnotit jako velký úspěch. K mé radosti i ty, které mám rád. To jsem ale zjistil až na konci. Degustace byla totiž tradičně slepá, jak je u PPE zvykem. Finálovou desítku tvořily produkty pivovarů Prokopák, Moucha, Dva kohouti, Panaczech, Benedict, Cobolis, Liboc, U Tří růží, U Bašty a Muflon. A tady už to bylo opravdu hodně těžké, protože piva měla svou kvalitu a rozhodovaly opravdu nuance. Aby bylo vše podle regulí a nehrozil střet zájmů, Honza Šuráň, jako majitel pivovaru Benedikt, se vyřadil z porotců a působil na závěr pouze jako skrutátor.

A jak to dopadlo? Králem Prahy se pro rok 2021 stal ležák Pražská moucha z pivovaru Moucha z Braníka.  Stříbrná medaile míří na Ládví do Cobolisu a bronzová do Dolních Měcholup do pivovaru Panaczech za ležák Thor. Gratulujeme! O bronzu rozhodl hlas kapitána stolu Ládi.

1. Pražská Moucha, Pivovar Moucha 37
2. Cobolis, Pivovar Ládví 39
3. Thor, pivovar Panaczech 41
4. 2 Kohouti 41
5.-6. Bašta 43
5.-6. Prokopák 43
7.  U tří růží 46
8.  Muflon 47
9.  Liboc 49
10.  Břevnov 53

 

David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *