2/2010
Braník ze smíchovských CK tanků zvítězil! Publikováno v St. 26. května 2010 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK
Druhé kole degustace 12° piv, První Pivní Extraligy. V posledních týdnech se na portálu www.pivni.info rozhořela plamená diskuse o tom, jakým způsobem hodnotíme a proč jsou z pohledu pivařů pivního.infa výsledky tak zkreslené. Oficiální tisková zpráva První Pivní Tramway 12. května 2010 Ochutnávání jedenácti vzorků dvanáctek zakoupených v obchodní síti přineslo opět překvapení. Piva, kterých by si možná pivní fajnšmekr v regálu obchodu nevšiml, obsadila první čtyři příčky! Uznávaný pivovarský odborník Jan Šuráň jen nevěřícně konstatoval: „Na prvních čtyřech místech piva z CK tanků!“ Ale taková je anonymní degustace, prostě ukázaná platí, nemá cenu cokoliv okecávat. První Braník dostal vyrovnaná hodnocení, a i když žádného degustátora vyloženě nenadchl, o bod zvítězil. Totálním propadákem byl Žejdlík z pivovaru Litovel. Při slovním hodnocení použili degustátoři silné výrazy jako: „smrdí, pachuť, odporné, nepitelné i na poušti“. Pivo nebylo zkažené ani prošlé, doba spotřeby byla do začátku srpna. Reklamní slogan na etiketě TRADIČNÍ ČESKÉ PIVO PRVOTŘÍDNÍ KVALITY je u této „lahůdky“ z Litovele nepatřičný. Malé pivovary se v prestižní kategorii dvanáctek v této degustaci moc nepředvedly. Anonymní degustace českých, moravských a slezských dvanáctek budou pokračovat dalšími dvěma ochutnávkami. Seriál První Pivní Extraliga vybere z každé degustace tři postupující do velkého finále. Zatím se kvalifikovaly Poutník, Bernard, Svijany, Braník, Radegast a Budweiser Budvar.
Slovo degustátora Velmi mne mrzí některé názory, které jsou schopni publikovat lidé, kteří si říkají pivaři. Z jejich úst, či psaného textu čiší opovržení, netolerance a urážky. Že jsme při degustaci nepostupovali správně, jak je možné, že se do tohoto kola dostalo to a to pivo, proč nemáme neutralizátory chuti atd. Nikdo z nich však nevidí práci spojenou se samotným průběhem a celkovým zajištěním hladkého průběhu každého kola. V čem je tedy tajemství První Pivní Extraligy? Sežeňte 88 identických třetinkových sklenic. Umyjte je. Kupte a přivezte 5 lahví od každého z 11 vzorků českých 12° piv. Ne nějakých dvanáctek, ale přemýšlejte o tom, které byli v prvním kole, a které portfolio vystavíte v kole třetím. Přemýšlejte o tom, že musíte podělit 50% velké pivovary a 50% ty menší. Všech 55 lahví vychlaďte na stejnou teplotu, kterou musí mít ve stejný okamžik. Dejte dohromady 8 lidí, kteří jsou ochotni přijít v den a hodinu, kterou určíte vy. Ne nějakých 8 kamarádů, ale pečlivě vybraný sociologický vzorek české pivní kultury. To už není o tom, že si doma v obýváku u fotbalu vychutnáte 5 různých regionálních piv a uděláte si svůj žebříček. Nebo že si v hospodě s kamarády necháte natočit 8 třetinek „na chuť“ ze čvrté až šesté pípy speciálních piv. Proč? Už jen proto, že při výběru toho co budete pít (doma či v restauraci) budete ovlivněni vlastní chutí, vlastním zaměřením, vlastním výběrem. Ježíš oni tam kouří! No to snad ne?! Udělejte si jednoduchý test. Jděte do kavárny a paní s natupírovanou hlavou, která srká kávu, vezměte cigarety. Bude jí kafe chutnat? Nebo jinak, chlapům v hospodě u stolu seberte cigarety. Bude jim to pivo chutnat? Ne, nebude. Nikdy! Nikomu! Oni tu kávu, nebo to pivo bez cigarety totiž snad nikdy nepili. Výsledky: Vyhrál Braník?! Vyhrál Braník, tak to je. Sice o bod, ale na tom, co chci napsat, to nic nemění. Odpovězte si na jednoduchou otázku. Kdy jste si naposledy koupili lahvový Braník a vychutnali si ho ze sklenice? Já jsem ho měl naposledy před dobrým rokem. A to byla ještě 10°! Jo jo, předsudky má každý. Každý si řekne, pivo bezdomovců, nebo pivo za 7 korun si přece nebudu kupovat. Jenže pánové, ona ta 12° opravdu není špatné pivo. A proč to děláme? Přesně o to v takovéhle „naší“ degustaci jde. Cílem není poznat, která piva chutnáte. Takové ambice opravdu nemáme. Cílem je seřadit všech 11 vzorků v každém kole od nejlepšího po nejhorší. A věřte mi, že i tak je to velmi těžké. Toho Bráníka v těch 11 vzorcích prostě nemáte šanci poznat. Vždyť si to můžete vyzkoušet všichni. Degustujte vy, kecálisti z diskuse na www.pivni.info Stejně prd poznáte.
|
Napsat komentář