,
Arcivévoda v Česku kraloval
Publikováno v Út. 25. února 2025 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK

logo_ppeTitulek rozhodně není nonsens, leč čistá pravda. Tedy nebyl to zrovna rakouský princ a následník císařského trůnu Ferdinand Karel Viktor Rakouský-Este, ale pivo Ferdinand Premium 12 % z pivovaru Ferdinand Benešov, který výše jmenovaný v roce 1897 v Benešově založil.


A založil ho zřejmě opravdu dobře. Ve své době to byl nejmodernější pivovar celé monarchie, který v dobách největšího rozmachu dokázal uvařit a vystavit až 233 700 hl piva za rok. V té době se jméno zakladatele objevilo na etiketách. Na světě tak byla světlá klasická dvanáctka Ferdinand. Ta si vedla dobře, leč zaměření pivovaru na lahvová piva a supermarkety, zřejmě pod tlakem příliš blízkých Pražských pivovarů a Velkých Popovic, přinášelo narůstající ekonomické problémy a výstav piva klesal a klesal až na hranici 20 000 hl. Změny majitelů se postupně ustálily a pivovar začíná zase pozvolna růst. Stojí na dvou nohách. Sladovna, která produkuje cca 2 400 tun kvalitního humnového sladu především pro největšího světového výrobce speciálních sladů fy Weyermann, zajišťuje ekonomiku během zimních měsíců a pivovar zase saturuje léto. Hlavní důraz je kladen na kvalitu výsledného výrobku, ať již sladu, nebo piva.

To se projevilo i v našem nezávislém hodnocení. V 15. ročníku První Pivní Extraligy se totiž Ferdinand od začátku až do konce zlepšoval. V prvním kole v březnu to bylo ještě 3. – 4. místo, v semifinále na začátku října zlepšení na 2. – 3. místo a finále o měsíc později již 1. místo. Vysoká kvalita se tedy v průběhu roku stále zvyšovala.

Tak nám připadla milá a příjemná povinnost pivovar navštívit, a předat jeho zástupcům diplom za první místo. Jiřík „“Bejček“ se, vzhledem k suchému lednu, uvolil dělat řidiče, takže původně plánovaná cesta vlakem padla. A tak jsme jeli a bylo nás pět. Přivítal a pivovarem i sladovnou nás provedl pan starý Jarda Lebeda a musím konstatovat, že od mé poslední návštěvy pivovar prošel výraznou změnou. Humnová sladovna je prostě klasická a je vidět, že dokonale udržovaná a vytížená. Provozy pivovaru jsou vesměs opravené, čisté a zejména pro mě doslova nostalgické. Po prohlídce sladovny i pivovaru jsme usedli v hodovní místnosti a přes dvě hodiny diskutovali se sládkem, sladmistrem i jednatelem Petrem Dařílkem.

Zpět do Prahy jsme odjížděli ve výborné náladě s vědomím, že Ferdinand, kterého mnozí pivní znalci již téměř odepisovali, se vrací do pivní rodiny ve vynikající kondici.

-jš-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *