Po čtrnácti letech a podruhé v historii měla První Pivní Extraliga na programu degustaci nealkoholických piv. Cílem bylo prozkoumat nabídku a kvalitu spodně kvašených nealko piv nabízených v českých obchodních sítích. Nabídka, dá se říci, je celkem slušná, zastoupeny jsou většinou všechny zásadní pivovarské skupiny, doplněny podle místopisné příslušnosti nějakým regionálním produktem.
Podle toho byla také sestavena degustační kolekce, největší hráči byli zastoupeni osmi produkty, z těch menších pak Ferdinand Benešov a Samson jakožto držitel původní ochranné známky Pito.
A pro zajímavost a srovnání se „světovou“ produkcí byl jako jedenáctý nasazen Heineken 0%
Podíváme-li se do historie výroby nealkoholických piv, zjistíme s s překvapením, že je poměrně krátkodobá.
S jeho výrobou se totiž začalo až po druhé světové válce v Německu a trochu překvapivě ve Švýcarsku.
První experimenty probíhaly pomocí vakuové destilace, neb se zdálo nejjednodušší prostě odstranit alkohol z již hotového piva.
Brzy na to byly vyvinuty další metody, zejnéna pak omezování tvorby alkoholu při výrobě. Ta je obecně ekonomicky nejméně náročná a proto ji
také používá drtivá většina českých pivovarů. Jejím největším problémem je ovšem odstranění mladinové chuti, což se projevilo i u naší degustace. U nás se s vařením nealko piva začalo až v sedmdesátých letech minulého století. Dostalo název Pito a vařilo se všude, dokonce i v Mostě.
Tak také vznikla jeho nelichotivá přezdívka Pito-most.
Zkrátka udělat dobré nealko není žádná legrace, výroba je dražší a náročnější zejména na hygienu než u „obyčejného“ ležáku.
Naproti tomu výrobci nemusí platit z tohoto produktu spotřební daň a tak si zvýšené náklady mohou promítnout do konečné ceny, která je pak obdobná jako u zdaněného ležáku.
K SAMOTNÉ DEGUSTACI
Vzorků jak řečeno bylo jedenáct . Většina z nich zápasila s problémem právě mladinové chuti a tak Honza, aby se při svém slovním hodnocení stále neopakoval, opisoval své dojmy synonymy „slámová, sladová, sladkotrpká“ a pod.
Samostatnou kapitolou pak byl Heineken Nealko, nejen jiným způsobem výroby, ale i třeba složením (přírodní aroma – ??).
Jeho odlišnost hodnotili porotci tu kladně, tu záporně a tak se dočkal známek od tří do osmi, aby nakonec obsadil dělené předposlední místo..
Nu a vítězem se stal, stejně jako před čtrnácti lety , Bernard s čistou hlavou ze stejnojmenného humpoleckého pivovaru.
Epický příběh pivovaru Bernard je pivní veřejnosti dobře znám, přesto není od věci si ho neustále připomínat.
Standa Bernard se svými společníky vydražil vpravdě ruiny za přemrštěnou cenu, aby z jejich popela vykouzlil během let jeden z nejrespektovanějších českých pivovarů.
A ke zdařilým kouskům současné produkce nepochybně i vítěz dnešní degustace. Porotci oceňovali nevtíravou vůni, plnou chuť i příjemný dojezd. Buri dokonce prohlásil, že to bylo jediné pivo, ve kterém cítil chmel..
Špatně si nevedli ani dva největší konkurenti Lobkowicz a Krušovice, kteří s jednobodovými odstupy obsadili druhé resp. třetí místo.
Neuspěl naopak tolik vychvalovaný Birell, nezbavil se toho pěkného nešvaru sladové chuti a skončil na sedmém místě.
Zklamal i zástupce menších pivovarů Ferdinand, výrazná mladinová chuť ho odsunula až na konec tabulky.
Závěrem:
Nabídka nealkoholických piv v obchodech je poměrně slušná, připočteme-li k tomu piva různě ochucená a přihodíme radlery do dvou procent, zjistíme, že zabírají v regálech pomalu víc místa než piva alkoholická.
Mrkeme-li do světa, zjistíme že např v Německu frčí nealka pšeničná, zatímco spodně kvašená najdeme v Rakousku či v Itálii.
Na Slovensku je unikátní minipivovar Nilio, který se téměř výhradně zabývá výrobou nealkoholických piv (psali jsme již dříve)
V západní Evropě převažuje nealko typu ale, v Nizozemí najdeme dokonce nealko trapistu – La Trappe 0% Nillis.
.
Bernardu gratulujeme a určitě se někdy v budoucnu k tomuto segmentu zase vrátíme.
POŘADÍ:
1. Bernard s čistou hlavou Pivovar Bernard 32b.
2. Lobkowicz Nealko Pivovary Lobkowicz 33b
3. Krušovice Nealko Krušovice 34b
4. Holba Nealko Hanušovice 36b
5. Staropramen Nealko Smíchov 37b
6. Svijanský Vozka Svijany 39b
7. Birell Radegast 43b
8.-9. Pito Samson 44b
8.-9. Heineken 0% Heineken 44b
10.-11. Budvar Nealko Budvar 46b
10.-11. Ferdinand Nealko Benešov 46b
Související články:
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2005/cislo-4/jak-se-vyrabi-nizkoalkoholicke-nealkoholicke-pivo.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rodinn%C3%BD_pivovar_Bernard
http://www.prvnipivniextraliga.cz/bernardovu-hozenou-rukavici-kterou-odmitl-prazdroj-zvedla-prvni-pivni-extraliga/
Napsat komentář