Jakl:Vítězné pivo mělo všechno co „pšenice“ má mít
Publikováno v Út. 11. června 2013 v rubrice Z TISKU A MÉDIÍ
V První Pivní Tramwayi proběhla již třetí degustace věnovaná pšeničným pivům. Degustaci provedla První pivní extraliga, která se tomuto pivnímu stylu věnuje poměrně systematicky.
Degustátoři při odpovědné práci
9.červen 2013 – 14:00
Cíle byly dva: jednak otestovat nové pšeničné pivo z Krušovic, jednak obecně zmapovat nabídku pšeničných piv typu weizen v běžné obchodní síti. Překvapivým vítězem degustace pšeničných piv se stal Velen z pivovaru Černá Hora. „Když byl Velen uveden na trh, bylo to velmi příjemné zpestření, ale poslední léta byl velmi kolísavé kvality, takže jeho umístění nás všechny překvapilo. Zřejmě zde zapracoval přechod na nové kmeny kvasinek. Pivo mělo všechno co pšenice má mít, svěží vůni po banánech, příjemnou plnost a zároveň lehkost, „ uvádí Ladislav Jakl, prezident První pivní extraligy. Komerční výrobě se v současné době věnují pouze čtyři pivovary: Primátor Náchod, Herold Březnice, Černá Hora a nově i Krušovice. Proto bylo zařazeno ještě pšeničné pivo z minipivovaru Permon Sokolov, stáčené do půllitrových láhví a zahraniční pšeničná piva – Paulaner, který je k dostání prakticky všude, Erdinger Weissbier (nabízí už jen řetězec Billa) a Stephans Brau Hefeweizen (marketové pivo k dostání v řetězcích Kaufland). Tak byla tedy dohromady sestavena kolekce osmi vzorků a mohlo dojít k plnohodnotné degustaci.Jak se již v těchto soutěžích stává tradicí, degustace byla prováděna dvoukolově – v prvním kole samotnými členy PPE, v kole druhém skupinou mladých dam, které se však svého úkolu zhostily neméně zodpovědně, ba až fundovaně. Mladé dámy se zhostily úkolu degustace zodpovědně Díky tomuto systému vznikly hned tři výsledkové listiny. První na základě hodnocení členů PPE, druhá dle úsudku mladých dam a třetí – absolutní – je součtem bodování obou komor.Ztohoto důvodu se také vzorky nebodovaly tak, jak je běžné při normálních degustacích, ale určovalo se pořadí od 1. do 8. místa, aby se předešlo případným rozdílům v kalibraci. „Mluvíme-li o Krušovicích, jedná se o novinku, kterou jsme ještě netestovali, a zdá se, že je to dobrý počin. Jsme rádi, že se některý z velkých pivovarů se chopil výzvy pustit se na pole pšenic (do této chvíle se tímto segmentem zabývali jen mikropivovary) a uspěl dobře,“ dodává Jakl. |