Plzeňské je komunikativní pivo a nejlepší je U Kocoura
Publikováno v Po. 11. září 2023 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK
Testovali jsme kde co, ale nejvyhlášenější pražské plzeňské hospody ještě ne. Proto jsme se po dvouletém odkladu kvůli covidu a pak nesnesitelnému horku, do toho pustili letos v rámci takzvané vložené soutěže. A to symbolicky na konec prázdnin, 1. září 2023. A byl to věru zajímavý, ve finále i sociální, experiment. Hodnotili jsme kvalitu piva, obsluhu, hajzly a celkový dojem stupnicí od jedné do pěti, přičemž za jedna bylo nejvíc. A mimo soutěž i cenu piva.
Start byl U Kocoura na Malé Straně. Stará krásná klasická hospoda na začátku Nerudovky, kde se zaplaťpánbůh nic nezměnilo. O ulici výš je další klasika, pivnice U Hrocha. Tam mají neuvěřitelné ceny. Plzeň za 49,-, Fernet 0,5 za 30,- Kč, jídlo v podobné relaci. Prostě ceny jak z roku 2010. Samozřejmě tam bylo narváno, ale to by bylo, i kdyby byly ceny vyšší. U Rudolfina na Starém Městě byla skoro prázdná hospoda, dole úplně. Kdysi to tam žilo. Historicky tam byla největší výtoč plzeňského na hospodu z celé republiky, škoda. Ale jinak tam bylo fajn. U Zlatého tygra se jeden cítil lehce nepatřičně. Jelikož je to turistická restaurace, tak je tam furt plno a obsluha se podle toho taky chová, bohužel. Jak glosoval jeden z našich řad: „Namyšlení kreténi.“ Jinak samozřejmě ikonická hospoda díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi. A jsme U Pinkasů na Novém Městě. Ač pivo mizerné, prý už delší dobu, tak jejich vnitřní zahrádka vedle kostela Panny Marie Sněžné je prostě skvostná. Jde o nejvyšší chrámovou loď v Praze. Když nechal Karel IV chrám stavět, měla to být jedna ze tří největších katedrál na světě. Ale nějak došly prachy a tak. I tak ale nádhera. A za bukem či spíše dvěma je další legenda U Jelínků. A taliáni! To je prostě legenda a blaho v hubě. Samozřejmě jsme si museli dát a byla to mana nebeská. Krom největších pražských klasik jsme museli zařadit i nějakou hospodu ze sítě Ambiente, aby se vidělo, jak na tom jsou. Los padl na Lokál U Jiráta, který byl jaksi po cestě. Všechny jejich hospody mají stejný koncept, takže žádné překvapení. Obsluha by mohla fungovat trochu lépe, ale bylo tam narváno, i venku, takže asi proto jim trochu vázla komunikace. O tom si můžou jen nechat zdát U Kalicha. Hospoda v pátek v podvečer úplně prázdná, ale na všech stolech byla rezervace. Asi pro turisty, kteří ale ten den jaksi nedorazili. I tak byl problém si sednout, ale měli jsme rezervaci taky, tak nás nakonec neochotně usadili. Jen pro porovnání. Jak jsme zmiňovali ceny U Hrocha, tak tady měli pivo za 69,- a Fernet 0,4 za 149,- Kč. Osobně mi to připomínalo posh restauraci ROH. Konečná byla na konečné tramvají na Spořilově v První pivní tramwayi, která se hodnotila těžce, páč šlo o spřátelený podnik. A jak to teda dopadlo? Nejlepší pivo mají U Kocoura, nejhorší U Pinkasů, bezkonkurenčně nejlevnější U Hrocha, nejoriginálnější hajzly jsou v První pivní tramwayi a nejtragičtější hospoda je U Kalicha. A ještě jeden poznatek na závěr: Plzeňské je komunikativní pivo. V tomhle je genialita plzně, dáš si devět kousků, dva panáky a jseš furt v pohodě. Kdyby sis dal sedm Gambrinusů, tak už máš naváto. Prostě obsah alkoholu 4,4 % a 5,2 % je fakt rozdíl. To je rozdíl dvou piv. Kvalita piva: Obsluha: Hajzly: Celkový dojem: David Hluštík/PPE |
Napsat komentář