Zázrak na degustaci pšeničných piv
Publikováno v Čt. 05. dubna 2012 v rubrice VLOŽENÉ SOUTĚŽE
„Přátelé, jsme svědky zázraku. U tohoto stolu právě dvacet minut sedělo osm žen a za celou dobu nepromluvily ani slovo,“ směje se František Trantina z První pivní extraligy. Ovšem důvodů, proč psát o unikátní degustaci pšeničných piv, v jejímž rámci se tento zázrak odehrál, se najde víc…
Ve spořilovské restauraci První pivní tramway jsem poprvé, a tak se zvědavě rozhlížím kolem sebe. Interiér je zařízen takříkajíc eklekticky – mísí se v něm nostalgie, punk a trocha naivního umění, což zní jako dost podezřelá směsice, ale ve skutečnosti to funguje a cítím se tu příjemně. Důvod, proč jsem dorazil, se skrývá v zadním salónku, stylizovaném do podoby staré tramvaje. U dlouhého stolu sedí osm svátečně oděných mužů, někteří z nich v obleku s motýlkem („To je z úcty k pivu,“ dozvídám se později). Jsou to členové První pivní extraligy a chystají se na degustaci pšeničných piv. Opodál sedí pár diváků a divaček, představení může začít. Je vidět, že degustace tu neprobíhají poprvé. Všechno funguje hladce a nezasvěcený pozorovatel může mít dojem, že se ocitl spíš na nějakém posvátném obřadu. Po úvodním stolu nastává nábožné ticho. Obsluha přináší postupně všem degustátorům šest třetinek s testovanými vzrorky. Degustátoři k pivům čichají, ochutnávají, neutralizují si chuť chlebem či sýrem a píší si k jednotlivým vzorkům poznámky. Těžko tomu uvěřit, ale sledovat je „při práci“ není nuda. Ochutnávka trvá asi dvacet minut, pak se náhle vážná atmosféra mění v uvolněnou – vzorky jsou otestovány, degustátoři odevzdali svá hodnocení a začínají mezi sebou vtipkovat. „Za normálních okolností bychom sečetli hlasy a byl by konec. Ale protože jde o pšeničná piva, rozhodli jsme se dnes udělat i ženskou degustaci,“ vysvětluje mi František Trantina. Degustátorek je také osm; ve srovnání s degustátory mají sice s pivem menší zkušenosti, ale to není na závadu – pšeničnými pivy se snaží výrobci zacílit i na zákaznice, které se běžnému pivu spíše vyhýbají. Degustátorky usedají na svá místa, dostávají vzorky k ochutnání – a pak dojde k tomu zázraku, který byl popsán v perexu. „Jsem strašně mile překvapen, jak vzaly degustaci vážně a zodpovědně, říká mi později další z členů Extraligy, prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Sčítají se výsledky. Mužská i ženská hodnocení jsou si dost podobná (to je pro řadu zúčastněných další překvapení). Detaily o tom, jak hodnocení dopadlo, najdete na stránkách Extraligy. Večer tím ale ještě zdaleka nekončí – slovo si bere Kamil Arnošt ze společnosti Povltavské mlékárny a všem degustátorů, degustátorkám i přihlížejícím začne představovat sýry, vhodné k různým druhům piva. Svůj výklad doprovází ochutnávkou – což je možná strategická chyba, protože zejména dobře vyzrálý Modřenín vyvolává u mnoha ochutnavačů hlasité výkřiky blaha. Další degustaci pořádá První pivní extraliga v Tramwayi 10. dubna. Chcete-li vidět hrdiny tohoto článku na vlastní oči, přijďte! Jaroslav Sauer |
Napsat komentář