Brno je Zlatá loď
Publikováno v Po. 31. srpna 2020 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK, DOMÁCÍ MISE
Již delší doby se v PPE vedly závažné debaty, které město v ČR nabízí největší pivní rozmanitost a tudíž je nejpivněší. Padala jména jako Ostrava (nejvíce minipivovarů), Olomouc (krásné hospůdky v centru), Plzeň (největší pivovar), Praha (nejvíce restaurací a hospod) a překvapivě i Brno (spousta hospůdek a studentů, kteří je plní). Vyvstala tedy potřeba průzkumu bojem, neboť jak praví Bejček „ukázaná platí“ V Plzni už jsme byli, v Ostravě taktéž a Olomouc nenabízí dostatek restaurací. Volba tedy padla na Brno. Přípravou programu byl pověřen Honza, protože již dříve nějaké průzkumné cesty do Brna podnikl. Ten se opravdu svého úkolu s pomocí brněnské rodačky Karolíny zhostil, a tak jsme mohli 21. srpna 2020 vyrazit. Někdo mohl, někdo s lítostí na poslední chvíli odřekl a tak jsme šli a bylo nás pět, Láďa, Hadži, Bejček, David, Honza.
Den první – Couváme do Brna Sraz v 9,20 na Wilsoňáku a cóóóváme do Brna. Lístky totiž byly jenom na vagon, jež měl obrácená sedadla. Po dvou a půl hodinách couvání a rozpíjení z Bejčkových zásob, jsme v Brně. Nádraží opravdu nelákavé tak rychle vyrážíme šalinou na cestu. První zastávkou je parní pivovar Hauskrecht, krátká exkurze, delší ochutnávka a jde se na oběd do Masného Růžku (Radegast, PU, Kozel). Posíleni se rychle ubytováváme, abychom v 15,00 byli „na značkách“ v Axiomu, což je sqělá polypípa avantgardního Prostějovského pivovaru. Axiom je opravdu třída. Degustujeme 10 z nabízených 23 druhů, zavazujeme se, že zbytek ochutnáme zítra a míříme do Pivaria, kde prověřujeme kvalitu pivovaru Moravia, na Lucky Bastarda, který je tady rovněž na čepu, ještě dojde. Další na řadě je vyhlášený podnik Na Stojáka. Jak místní piva, tak hostující Mazák vykazují vysokou kvalitu, takže můžeme pokračovat do Pivnice Na Knoflíku. Někteří z nás se posilňují polívčičkou a ostatní ověřují kvality Poutníka, Bakaláře a Poličky. Pokračujeme na Svoboďák kde stojí stánek s Jarošovským pivem. Zkontrolováno a vzhůru na Malt Worm. Chvilku nás zadrží kontrola šestikohoutové pivní dodávky na Zelňáku a kolem osmé večerní kotvíme u „Sladového červa“. Zde letmo prozkoušíme šest z 16 piv na čepu, probudíme Hadžiho obdarovaného rudou růží a jdeme za roh k Poutníkovi. Kvalitní pivo a vynikající atmosféra místa nás zaujme, takže se chvilku zdržíme, než se přesuneme na finále pod Špilberk k Albertovi. Šalina 11 jako obvykle vynikající, závěrečná irská whiskey také. Tady naše anabáze prvního dne končí výsledkem 11 prověřených podniků, 45 ochutnaných piv, jeden panák whisky. Den druhý – Veveří je Veveří Po důkladné rekonvalescenci a vydatné snídani začínáme excelentní desítkou v pivovaru U Tomana, ještě ochutnáme místní dvanáctku a weizen a absolvujeme neplánovanou, leč o to milejší exkurzi. Dobře naladěni kráčíme do Pivní Opice, abychom zjistili, že začínáme příliš brzy. Otvírá až ve dvanáct. Stojíme tedy kratší frontu na Slavkov, Chotěboř a Fandu ze Svijan (speciál pro Hadžiho). Kvalita standardní, Bejčkovi židle hrkají tak, až se Hrkal vztekne. Jdeme dál na Veveří, cestou záhadně míjíme hospodu U Tesaře, kde jsme původně chtěli obědvat. Škoda, nabídka piv je tady opravdu zajímavá. Plazíme se dál rozpálenou ulicí Veveří a jediná otevřená restaurace, která nám nabídne azyl je průměrná Laguna s Kojzarovou jedenáctkou (vařijó to Pardubicách) a vcelku dobrou česnečkou. Posíleni vklouzneme do Pivní stáje na Poličku a Poutníka. Klimatizace lepší piva, tak se zde chvilku zdržíme, než se budeme ploužit dál. Následuje Monty Jack. Malinkaté bistro s malinkatou vnitřní zahrádkou a v něm hezká blondýnka nabízí Bratčice a Březňák. Příjemné osvěžení. Nicméně ulice Veveří nás přestává bavit a tak uhýbáme do Grohovy Na Bláhovku. Bláhovka stoprocentně naplňuje pověst, která ji předcházela. Klasická hospůdka s vynikající Plzní, unikátní atmosférou a nápaditou kuchyní. Nivové koule v paprice, zavináč a dvoukilové vepřové koleno (já se těm židům a muslimům fakt divím) nám pozvednou náladu a posílí nás do dalších výbojů. Příští Zastávka na řadě je zahrádka pivnice malých pivovarů a tady Mazák, Květnice a Albrecht. Hned naproti vidíme Úvoznu pivovaru Wywar, kterou samozřejmě musíme také prověřit – nic moc. Nastává čas na Lucky Bastarda, jehož jsme včera pominuli. Dnes poctivě ochutnáváme všech šest piv na čepu, přičemž naproti vidíme Whisky bar, který neexistuje. Jdeme to prozkoumat. Existenci nám potvrdí panák dobré whisky, takže můžeme pokračovat do JBM Draft House. Zbrusu nový pivní koutek s deseti pivy na čepu, všechna dost dobrá, nás na chvilku zklidní a připraví na cestu do Suteren Pubu. Jsme opět na Veveří. Tady Bejček přerazí sud a za odměnu dostáváme Kamenici a Chotěboř. Opatrně vycházíme na Veveří a konečně zaplouváme do vyhlášené Hluché zmije. Poctivě degustujeme vše na čepu a konečně opouštíme Veveří. Ostrým pochodem se přesunujeme do Ochutnávkové pivnice, kde je závěrečná sedmička piv. Někteří z nás se ještě vzchopí a jdou sledovat ohňostroj, který na naši počest zazářil nad Špilberkem. Přitom navštíví nedaleký Tekutý chleba. Osvěženi na těle i na duchu jdeme do hajan. „Bo zitra je také den“. Bilance : 16 hospod, 49 ochutnaných piv a jeden panák Den třetí – Couváme do Prahy Probuzení a exhumaci našich pozůstatků absolvujeme tentokrát v nejstarším minipivovaru v Brně. Pegas, Jeden z prvních minipivovarů v českých zemích nás vítá světlým i tmavým ležákem, bockem a weizenem. Konstatujeme vcelku dobrou kvalitu a po krátkém přesunu jsme zase U Tomana, tentokrát na zahrádce na Svoboďáku. Desítka nás definitivně postavila na nohy, tak soustřeďujeme síly na prubířský kámen našeho výjezdu. Odvážně jdeme do Zlaté lodě na Starobrno. Objednáváme, nadechneme se a … pijeme. I když se někteří z nás snažili vylepšit zážitek fernetem a ledem, podařilo se všem sklenici vyprázdnit. Povinnost splněna jdeme dopít beerlist Axiomu. Odtud se přemísťujeme na lepší tenis Na Stojáka a už je čas vrátit se do Práglu. David a Hadži shání u cukrářek led do cooléru, v Axiomu nakupujeme futr na cestu a cóóváme zpátky do Prahy. Bilance : 5 hospod, 19 ochutnaných piv a jeden panák Závěr Závěr : Když na pivo, tak do Brna Celková bilance : 29 hospod (některé dvakrát), 61 ochutnaných piv (některé vícekrát) a tři panáky.
|
Napsat komentář